Konserwacja żywności ma na celu zapobieganie rozwojowi mikroorganizmów (takich jak drożdże) lub innych mikroorganizmów (chociaż niektóre metody działają wprowadzając łagodne bakterie lub grzyby do żywności), jak również spowolnienie utleniania tłuszczów, które powodują jełczenie. Konserwacja żywności może również obejmować procesy hamujące pogorszenie wzroku, takie jak reakcja enzymatyczna brązowienia jabłek po ich krojeniu podczas przygotowywania żywności.

Metody konserwacji żywności

Wiele procesów mających na celu przechowywanie żywności wykorzystuje więcej niż jedną metodę konserwacji żywności. Konserwacja owoców poprzez przekształcenie ich w dżem, na przykład, polega na gotowaniu (aby zmniejszyć wilgotność owoców i zabić bakterie itp.), cukrowaniu (aby zapobiec ich ponownemu wzrostowi) i uszczelnianiu w szczelnym słoiku (aby zapobiec ponownemu zanieczyszczeniu). W porównaniu z nowoczesnymi metodami wykazano, że niektóre tradycyjne metody konserwowania żywności mają niższy nakład energii i ślad węglowy.

Na co należy uważać

Wiadomo, że niektóre metody konserwacji żywności powodują powstawanie czynników rakotwórczych. W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sklasyfikowała mięso przetworzone, tj. mięso, które zostało poddane soleniu, peklowaniu, fermentacji i wędzeniu jako „rakotwórcze dla ludzi”.

Wędzarka ogrodowa w budowie

Nie tylko w drewnianych wędzarniach – czyli inne metody konserwacji żywności

Peklowanie- zazwyczaj jest to połączenie soli i azotynu sodu z różowym kolorem dodanym w celu odróżnienia go od soli zwykłej. Najstarszą formą peklowania była odwodnienie lub suszenie, stosowane już w 12.000 p. n. e. Najstarszą formą peklowania było odwodnienie lub suszenie. Techniki wędzenia i solenia poprawiają proces suszenia i dodawania środków przeciwdrobnoustrojowych, które pomagają w konserwacji. Dym osadza na pokarmie liczne produkty pirolizy, w tym fenole syringol, guaiacol i katechol.5] Sól przyśpiesza proces suszenia za pomocą osmozy, a także hamuje wzrost kilku typowych szczepów bakterii. Ostatnio do utwardzania mięsa stosowano ostatnio azotyny, nadając mięsu charakterystyczny różowy kolor.

Jak rozpoznać dobrego producenta wędzarni

  • Chłodzenie – chłodzenie konserwuje żywność poprzez spowalnianie wzrostu i rozmnażania mikroorganizmów oraz działanie enzymów powodujących gnicie żywności. Wprowadzenie komercyjnych i domowych lodówek drastycznie poprawiło sposób odżywiania wielu ludzi na Zachodzie poprzez umożliwienie bezpiecznego przechowywania żywności, takiej jak świeże owoce, sałatki i przetwory mleczne przez dłuższy okres czasu, szczególnie podczas ciepłej pogody. Przed erą schładzania mechanicznego, chłodzenie do przechowywania żywności miało miejsce w postaci piwnic korzeniowych i lodowatych. Mieszkańcy wsi często sami skrawali lód, a mieszkańcy miast i miast często polegali na handlu lodem. Dziś piwnice korzeniowe nadal cieszą się popularnością wśród osób ceniących sobie różne cele, w tym lokalne jedzenie, pożywienie, tradycyjną technikę gotowania w domu, rodzinne rolnictwo, oszczędność, samowystarczalność, rolnictwo ekologiczne i inne.
  • Zamrażanie – zamrażanie jest również jednym z najpowszechniej stosowanych procesów, zarówno w handlu, jak i w kraju, w celu zachowania bardzo szerokiej gamy produktów żywnościowych, w tym żywności przetworzonej, która nie wymagałaby zamrożenia w stanie nieprzygotowanym. Na przykład gofry ziemniaczane są przechowywane w zamrażarce, ale same ziemniaki wymagają jedynie chłodnego, ciemnego miejsca, aby zapewnić wielomiesięczne przechowywanie. Magazyny chłodnicze zapewniają w wielu krajach duże ilości długotrwałego przechowywania strategicznych zapasów żywności przechowywanych na wypadek sytuacji kryzysowej w kraju.
  • Gotowanie – wrzące płynne produkty spożywcze mogą zabić wszelkie istniejące drobnoustroje. Mleko i woda są często gotowane, aby zabić wszelkie szkodliwe mikroorganizmy, które mogą być w nich obecne.
  • Ogrzewanie – podgrzewanie do temperatury, która wystarcza do zabicia mikroorganizmów wewnątrz pokarmu jest metodą stosowaną w przypadku nieustających gulaszów. Mleko jest również gotowane przed przechowywaniem do zabijania wielu mikroorganizmów.

Konserwacja żywności od dawna pozwalała na dłuższy czas zachować jej świeżość. Drewniane wędzarnie, to bez wątpienia niezastąpieni pomocnicy w tym procesie ohronnym